
Stadig flere velger Fotballbrødet når de skal ha seg en sunn og smakfull brødskive, og samtidig støtte de de lokale småklubbene i distriktet med noen kroner. For hvert brød som selges går det tre kroner til fordeling på de 16 lokale fotballklubb ene. Man spiser sunt og støtter breddefotballen.
Fotballbrødet lages hos Øya Bakern Skoglund og er ifølge daglig leder Fredrik Guttormsen et grovt kvalitetsbrød proppet med sunnhet. Det er masse grove ingredienser, som havre, rug, solsikkefrø og linfrø. Med andre ord både fullkorn og sammalt i god balanse. Fotballbrødet er dermed et grovt tradisjonelt brød der kvalitet går foran økonomi. Øya Bakern har forsket seg fram med ulike smaker og formler, der brødet først og fremst skal være sunt. Det ble mange runder med prøvebaking før man var fornøyd.
– Selve bakingen tar lang tid, den starter med bløtlegging av de grove ingrediensene, slik at næring blir tilgjengelig og aroma kommer fram. Brødet inneholder dessuten sunne fettsyrer, sier Fredrik. Brødet er dermed et supplement til 08 brødet, som tidligere ble bakt av Øya Bakern. Sarpsborg 08 gikk ut av avtalen med Øya Bakern tidligere i år men det tok ikke lang tid før distriktets 16 lokale klubber grep sjansen og gikk sammen om et nytt og tilsvarende brød, men mer rettet mot barn og unge i dobbel forstand.
– Breddeidretten trenger hver eneste krone, og vi håper naturligvis at brødet faller i smak hos så mange som mulig. Bakere liker også å konkurrere om å lage det beste brødet. Det er en æressak å levere brød til så mange unge aktive og positive ungdommer. Hadde ikke brødet falt i smak hadde ikke kurven peket så mye oppover som den nå gjør. På en måte er dette vinn-vinn, og dette brødet er vi stolte av, sier Fredrik.

Etter en forsiktig start midtsommers har salget av Fotballbrødet gradvis tatt seg opp, og stadig flere ser etter logoen til sin lokale klubb på brødposen. – På en hverdag baker vi nå ca 200 slike brød, som betyr daglig rundt seks hundre kroner til klubbene, forteller Fredrik som er fornøyd med utviklingen, og dessuten at alle de 16 klubbene ønsker å være med.
At klubbene samarbeider er også positivt. Fredrik har selv spilt i både Borgen, Hafslund og Varteig, på samarbeidslag den tid det var litt få i hver aldersgruppe. – I gamle dager var det mye rivalisering. I dag ser vi at samarbeid gjør at småklubbene står sterkere, jeg har tro på at «samarbeidsbrødet» på sikt kommer til stige på tabellen.
Aldri har flere barn og unge vært aktive i idrett. Fordelingen av midlene som brødet bidrar med skjer i samarbeid kommunens idrettsråd og etter en fordelingsnøkkel som gjenspeiler antall aktive medlemmer.

– Tanken bak det er at midlene skal gå til tiltak rettet mot barn og unge. Det kan vi jo ikke styre, men der stoler vi på klubbene, forteller Fredrik, som berømmer Rema og Kiwi som gode støttespillere. Brødet kan kjøpes på alle Kiwi og Rema 1000 butikker i distriktet samt Meny og Spar Tune. Klubbene i samarbeidet: IL Borgar, Borgen IL, Greåker IF, Hafslund IF, Ise Sportsklubb, Lande IL, Navestad IL, Nygårdshaugen IL, Sarpsborg FK, Skjeberg Sportsklubb, FK Sparta, Tune IL, Tveter IL, Yven IL, Ullerøy IL, Varteig IL.